24 Ocak 2012 Salı

ATATÜRK KAÇ KİTAP OKUDU?

Okuyan bir toplum olmadığımız kesin. Gazete ve kitap satışları ortada. Nüfus artıyor. Onlar azalıyor. Oysa Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal’in en büyük özlemi okuyan bir Türkiye’ydi.
Sağlığında hem çok okudu hem de okumayı hep teşvik etti. Ölümünden sonra ise pek çok şey gibi okuma konusundaki duyarlılığı da unutuldu gitti.
Bazen öylesine aykırı tutumlar ile karşılaşıyoruz ki sanki özellikle okuyan bir toplum istenmiyor. Ezberci ve test usulü sınava dayalı eğitim sistemi de bunun bir parçası. Okullar ve öğretmenler de giderek artan bir şekilde okumayı teşvik yerine körelten kurumlar haline geliyor. İstisnalar yok mu? Elbette fazlası ile var. Ama onlar da çırpındıkları ile kalıyorlar.

Kitap kurdu musunuz? Örneğin ayda kaç kitap okuyorsunuz?..
Siz bunları düşünürken ben Atatürk’le ilgili bilgileri vereyim. Uludağ Üniversitesi’nin Dergisi’nde okudum. Sosyoloji Bölü Başkanı Prof. Dr. Fügen Berkay’ın konferansından alıntı yapmışlar. İşte satır başları:
Atatürk, okumayı öylesine severdi ki bu alışkanlığını cephede de sürdürdü. Ortalama insan ömrüne göre kısa bir yaşamı oldu. 57 yıllık yaşamı boyunca toplam 3 397 kitap okudu. Bizzat kendi notları ve işaretlerinin bulunduğu harita ve belgeler bu sayıya dahil değil. Bu sayı, kendi alanında uzman bir aydının ortalama okuması gereken bir kitap sayısıdır.
Atatürk’ün okuduğu kitaplara ilişkin bir araştırma, Anıtkabir Derneği’nce 24 cilt halinde derlenerek kitaplaştırıldı. Bu kitapların orijinallerinden 1 741′i Çankaya Köşkü’nde, 2 151′i Anıtkabir’de, 102’si İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi’nde, 3′ü de Samsun Halk Kütüphanesi’nde koruma altındadır

ALINTIDIR.