21 Şubat 2012 Salı

ANNE BABALARA...


Çocuklar, soru sormayı, çevrelerini incelemeyi ve araştırmayı çok severler. Ancak gördükleri şeyleri anlamlandırabilmeleri ya da edindikleri bilgileri kendi gözlemleriyle birleştirebilmelerini sağlamak açısından yetişkinlerin yardımı gerekebilir. Bu nedenle fen bilgisi eğitiminin, dolayısıyla bilime olan ilginin ailelerce desteklenmesinin önemi çok büyüktür. Peki, aileler çocukların bilime ilgisini nasıl artırabilir ve bu anlamda onları nasıl destekler?
Fen bilgisi eğitiminin temel hedeflerinden biri, çocukların “bilimsel düşünme becerilerinin” geliştirilmesidir. Bu hedef, onların her birinin biliminsanı olacak şekilde değil, bilimsel düşünme becerilerine sahip bireyler olarak yetiştirilmeleri anlamına gelir. Bilimsel düşünme becerilerine sahip bireyler olmak, günümüz koşullarının kaçınılmaz bir gereğidir. Çünkü en azından sağlığımız, çevremiz ya da güvenliğimiz gibi konularda karar verirken, bu becerilere sahip olduğumuzda daha iyi sonuçlar elde edebileceğimiz ortadadır. Çocukların soru sormalarına, araştırmalarına, keşfetmelerine, gözlem yapmalarına, yorum, tahmin ve açıklamalarda bulunmalarına olanak sağladığımızda onların “bilimsel düşünme becerilerinin” gelişmesine yardımcı olabiliriz. Bunu sağlamak, anne-babaların eğitim düzeyiyle ilişkili değildir. Gereken tek şey, anne-babaların, bilinmeyeni çocuklarıyla birlikte keşfetmeye olan isteklilikleridir.
Anne babalar olarak çocuklarımızı sürekli değişen ve gelişen bir dünyaya hazırlamaya çalışıyoruz. Bilim ve teknoloji de bir o kadar hızla ilerliyor. Çocukların, ileride fizik, mühendislik, kimya gibi alanlarda meslek sahibi olmasalar bile gündelik yaşamın gerektirdiği ölçüde bilimsel bilgi bilmeleri artık bir zorunluluk. Sağlık, güvenlik ve yurttaşlık konularında etkin kararlar verebilmeleri için herkesin bilim okuryazarı olması gerekiyor. Bu nedenle gelişen dünyaya hazırlanırken çocuklarımızın anne babaların rehberliğine gereksinimleri çok büyük oluyor.
Bilimsel bilgiler sürekli birikir. Yeni bilgileri, önceden bildiklerimizin üzerine ekleriz. Bu nedenle öğrenme etkinliklerine erken yaşlarda evde başlamak önem taşır. Kendi meraklarınızı çocuklarınızla paylaşmak iyi bir başlangıç olabilir. Bilimsel konulara ilişkin görüşleriniz ve söyledikleriniz, çocuğunuzun bilime olan tutumunu etkiler. Buna bağlı olarak da çocuğunuzun bilimi öğrenmeye karşı olan tutumu belirlenir. “Ben okuldayken fen bilgisinde berbattım” ya da “fen bilgisi dersleri bana çok sıkıcı gelirdi” gibi ifadeler kullanmanız çocuğunuzu olumsuz etkiler. Ancak çocuğunuzun fen bilgisini ya da bilimi sevmesini zorla sağlayamazsınız. Yapabileceğiniz, yalnızca onu bu alanda yüreklendirmek, desteklemek ve bilimin gündelik yaşamdaki önemini fark etmesini sağlamaktır.

GEZİ YAPALIM MI?



Ne
:Yıldızları ve uzayı gözlemlemek isteyenlere gözlemevi ve planetaryum
Nerede:Darüşşafaka Eğitim Kurumları
Darüşşafaka Cad. No:14
Maslak  – İstanbul
Telefon:(212) 286 22 00 – 181
Ziyaret:Planetaryum için
Pazartesi-Perşembe
 
13:00-18:30
Gözlemevi her ayın ilk Çarşambası 
13:00-18:30
En az 10 kişilik gruplar halinde
Web:Lütfen tıklayın
Yaş:4 -12 yaş
Açıklama:2010 Nisan ayında Darüşşafaka Eğitim Kurumlarında açılan Fatin Gökmen Planetaryumu’na 17 Şubat 2012’de bir de Gözlemevi eklendi.
Planetaryumda izleyicilerin üzerine kapanan dev kürede gerçek zamanlı gökyüzü simülasyonları ve uzmanlar tarafından sunumlar yapılıyor.
Gözlemevinde ise dev teleskopla gök cisimleri izlenebiliyor.
Planetaryum Cuma hariç hafta içi her gün, Gözlemevi ise her ayın ilk çarşambası halka açık.
Not:En az 10 kişilik grup oluşturarak randevu alarak gitmek gerekiyor.
Giriş ücretsiz