"OLSAM"ŞİİRİ İŞLENİŞİNDEN BAZI BÖLÜMLER:
7- Anlamı bilinmeyen kelimeler belirlenir.
Dağ-ırmak-yüksek-serin- bulut-kar
Dağ; Yerkabuğunun çıkıntılı, yüksek, eğimli yamaçlarıyla çevresine egemen ve oldukça geniş bir alana yayılan bölümlerine verilen ad.
Örnek cümle:Türkiye'nin en yüksek dağı Ağrı Dağı’dır.
Ağrı ilimiz Doğu Anadolu Bölgemizde bulunmaktadır.
Irmak; Çoğunlukla denize dökülen, özellikle genişliği ve taşıdığı su niceliği bakımından en büyük akarsu, nehir
Örnek cümle: Türkiye’nin en uzun ırmağı Kızılırmak’tır.
Kızılırmak Karadeniz’e dökülür.
Yüksek: Belirli bir yere göre daha yukarıda bulunan.
Örnek cümle: Dünyanın en yüksek dağı Asya kıtasındaki Everest ‘tir.
Serin: Az soğuk, ılık ile soğuk arası.
Örnek cümle: Serin havalarda üzerimize hırka giymeliyiz.
Bulut: Yeryüzündeki deniz, göl ve ırmaklardaki suların Güneş’in ısısıyla buharlaşıp atmosferde su buharı şeklinde bir araya gelmesiyle oluşur.
Örnek cümle: Bulutlar soğuk hava ile karşılaşırsa yağmur oluşur.
Kar: Bulutlar çok soğuk bir hava ile karşılaşırsa su buharları buz kristallerine dönüşür. Bu buz parçacıkları birleşerek kümeler halinde yeryüzüne düşer. Bu yağış türüne kar denir.
Örnek cümle: Kar, bir yağış türüdür.
12-Bazı hayallerin gerçekleşebileceği, bazı hayallerin ise gerçekleşemeyeceği ifade edilir.
İlginç bir hayalini çok eski bir tarihte gerçekleştirdiği söylenen Hezarfen Ahmet ÇELEBİ örneği verilebilir.(Kılavuz kitapta yok.)
(İstenirse yazılı anlatım yapılabilir.)
1638 yılında, Hezarfen Ahmet Çelebi, kuşlardan esinlenerek tasarladığı bir çift kanatla Boğaziçi üzerinde uçmuştur. Boğazın Avrupa yakasındaki Galata Kulesi'nden uçuşuna başlayıp, süzülerek, 3 km'lik bir mesafeyi katedip boğazın Asya yakasına, yaralanmadan, inmiştir. (Ancak bu tarihi kayıtlarla ispatlanmış bir bilgi değildir ve sadece abartılı öyküleri ile bilinen Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde geçmektedir.) (alıntı)9.Ders: (Yazılı anlatım yapılabilir.)(Ek çalışmadır.Kılavuz kitapta bulunmamaktadır)
Dünya’mız ve Uzay adlı 5.temamıza hazırlık olması açısından, uzay ve Güneş Sistemi hakkında bilgi verilir.
Dünya gibi Güneş’in etrafında dolanan başka gezegenler olduğu söylenir. Güneş’in Dünya’yı aydınlattığı ve ısıttığı, Ay’ın ise dünyamızın uydusu olduğu belirtilir. Diğer gezegenlerde hayat olması için havanın ve suyun olması gerektiği, bunun için bilim adamlarının astronotların sürekli araştırma yaptıkları açıklanır.Gezegenler Güneş’e yakınlık yönünden sıralanışı defterklere yazılır.1-Merkür,2-Venüs, 3-Dünya, 4-Mars,
5-Jüpiter 6-Satürn, 7-Uranüs,8-Neptün
Oyun hamurları ile uzaylı arkadaşlar köşesi yapılır. Mukavva kartonların üzerine sergilenir. İstenirse Güneş Sistemi yaptırılır.
Tatil boyunca; evren, Güneş, Dünya’nın oluşumu, Ay’ın evreleri, mevsimlerin oluşumu hakkında araştırmaları istenebilir. CD, dergi gibi konuya uygun kaynak getirebilecekleri belirtilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder