29 Şubat 2012 Çarşamba

DEĞERLER EĞİTİMİ VEFA


3-F SINIFI DEĞERLER EĞİTİMİ MART AYI VEFA- TARİH BİLİNCİ




Dünyamız ve Uzay Tema Sonu Etkinliğimiz


           3-F SINIFI   DÜNYAMIZ   VE    UZAY    TEMASI    ETKİNLİĞİ                                     …… MART  2012
         Güneş bir ………………………dır. Güneş ve onun çekiminde bulunan gezegenlerden oluşan sisteme ………………………      ………………………….  denir.Bu sistemde sekiz tane gezegen vardır.Gezegenlerin kendi ışığı yoktur……………….. ‘ten aldıkları ışığı yansıtırlar. Gezegenler sırasıyla   ………………………., …………………………., ………………………… , ………………………  ,  …………………………….,   ……………………………, ……………………………….ve  ………………………….. dur.Üzerinde yaşadığımız gezegenin adı………………………..dır.    ……………   Dünya’nın uydusudur. Dünya’nın    çevresindeki …………………sinde  döner durur. …….’da  hava ve  su yoktur.Bu yüzden Ay’da  yaşam yoktur.
        Dünya’mızın ……...    çeşit hareketi vardır.Birinci hareketinde  …………………….  etrafında döner. Bu dönüşünü …..   saatte tamamlar.Bu süreye …………   ………. denir. Bu sırada   ………………………. ve ……………………   oluşur.  Gün boyunca Güneş ışınlarının yere düşme açısı değişir.Bu nedenle sıcaklık ve cisimlerin gölge boyu değişir. Dünya  kendi  etrafında  batıdan  doğuya  doğru  döner.
        Dünya ikinci hareketinde …………………………  etrafında döner.Bu dönüşünü ……………gün ……..saatlik zamanda tamamlar. Bu süreye  …..   ……... denir.Bu sırada ………………………………… oluşur.Kuzey     ve  güney  yarım   kürede  aynı anda farklı mevsimler yaşanır.Kışın  geceler  uzun  gündüzler  kısadır. Yazın       ise  geceler  kısa  gündüzler  uzundur.
1 yıl=……………gün ……  saat                     1 yıl=……..ay                1Yıl=……………..mevsim                             1 yıl=……..hafta
    Ay kendi etrafında ve Dünya etrafında aynı sürede döndüğü için biz Ay’ın hep aynı yüzünü görürüz.
        AY’IN HAREKETLERİ
1-Ay kendi etrafında döner.(29,5 gün)
2-Dünya etrafında döner.  (29,5 gün)                  
3-Dünya ile birlikte Güneş’in etrafında döner.
AY ‘IN EVRELERİ
Ay'ın görünen değişik şekillerine …………..   ………………………..denir. Ay'ın Dünya etrafında dönmesi sonucu meydana gelir. Ayın tam bir daire olarak dolgun, parlak görüldüğü evreye   …………………………….   denir.
Bir gezegenin çevresinde dönen gök cismine uydu denir.
Bir gök cisminin bir başka gök cismi etrafında dönüşü  sırasında izlediği yola yörünge denir.