8 Ocak 2012 Pazar

ONLAR DA ÇOCUKTU

Prof.Dr.GAZİ YAŞARGİL
6 Temmuz 1925’teAçıklama: http://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif Diyarbakır’ın Lice ilçesinde dünyaya geldi. Mahmut Gazi YaşargilAçıklama: http://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif dünyaca ünlü Türk tıp doktoruAçıklama: http://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif nöroşirüji uzmanı. Mikro cerrahinin nöroşirüji alanında kullanılabilirliğini keşfetti. Epilepsi ve beyin tümörlerinin tedavisi için yeni yöntemler buldu. Nöroşirüji alanında yüzyılın en büyük gelişmelerine imzasını attı. Meslek yaşamını ABD’de Arkansas Tıp Bilimleri Üniversitesi’nde sürdürmektedir. Amerikan Beyin Cerrahları Birliği tarafından “yüzyılın adamı” seçilen YaşargilAçıklama: http://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif birliğin saygın yayın organı olan Neurosurgery adlı derginin de kapağında yer almıştır.

SABİHA GÖKÇEN
Sabiha Gökçen Dünya'nın ilk kadın savaş pilotu ve ilk Türk kadın pilottur. Sabiha, 22 Mart 1913’te Bursa’da dünyaya geldi. Anne ve babasını küçük yaşta kaybeden ve ağabeyi tarafından büyütülen Sabiha, 1925’te Bursa ziyareti sırasında evlerinin yakınındaki Hünkar Köşkü’nde konaklayan dönemin cumhurbaşkanı Atatürk’e ulaşmayı ve okumak istediğini iletmeyi başarmıştı. Atatürk, ağabeyinden izin alarak kendisini evlat edindi ve Ankara’ya götürdü.

HİDAYET TÜRKOĞLU
Hidayet Türkoğlu NBA'de oynayan Türk basketbol oyuncusudur. Türkiye'de Hido ve NBA'de Hedo (He do) lakabıyla çağırılan Hidayet Türkoğlu, NBA’de oynayan ilk Türkiye doğumlu basketbol oyuncusu olma özelliğine sahip.2009 yılı yazında Toronto Raptors takımıyla 5 yıllığına toplam 31 milyon dollar'lık bir kontrat imzalamıştır.
2.08 metre boyunda olan oyuncu olarak görev almaktadır.

HAZERFAN AHMET ÇELEBİ
17. yüzyılda Osmanlı'da yaşamış Müslüman Türk bilgini. Kendi geliştirdiği takma kanatlarla uçmayı başaran ilk insanlardan olmuştur. uçma tasarısını gerçekleştirdiği ve geniş bilgisinden ötürü halk arasında, Hezarfen olarak anıldığı bilinmektedir. 1632 yılında lodoslu bir havada Galata Kulesi'nden kuş kanatlarına benzer bir araç takıp kendini boşluğa bırakan ve uçarak İstanbul Boğazı'nı geçip 3358 m. ötede Üsküdar'da Doğancılar'a indiği varsayılan Hezarfen Ahmet Çelebi, Türk havacılık tarihinin en kayda değer kişilerden birisidir.

MİMAR SİNAN
Türk, mimar. Dünyanın en büyük yapı sanatçılarından biridir.92 cami, 55 medrese, 2 külliye, 7 darülkurra, 20 türbe, 17 imaret, 6 kemer, 10 köprü, 20kervansaray, 36 saray, 8 mahsen, 48 hamam yapmıştır

CAHİT ARF
Cahit Arf (d. 1910Açıklama: Cahit Arf Kimdir( Cahit ArfHakkında-Cahit Arf Biyografisi-Cahit Arf Hayatı) Selanik - ö. 26 Aralık 1997Açıklama: Cahit Arf Kimdir( Cahit ArfHakkında-Cahit Arf Biyografisi-Cahit Arf Hayatı) İstanbul)Açıklama: Cahit Arf Kimdir( Cahit ArfHakkında-Cahit Arf Biyografisi-Cahit Arf Hayatı) Türkiye'li matematikçi. Kendi adıyla bilinen teoremleriAçıklama: Cahit Arf Kimdir( Cahit ArfHakkında-Cahit Arf Biyografisi-Cahit Arf Hayatı) dünya çapında tanınmasını sağlamıştır. Halen 10 TL değerindeki banknotlarımızın arka yüzünde Cahit Arf’in resmi ve teoremi bulunur.

PİRİ REİS
Osmanlı denizci. Dünya haritaları ve denizcilik kitabıyla tanınmıştır. Büyük bir denizci olduğu kadar büyük bir haritacıdır. Pirî Reis, gezip gördüğü yerleri yabancı kaynaklardan da yararlanarak tarihi ve coğrafi özellikleriyle birlikte kitabında anlatmış ve haritalarını çizmiştir. Kitab-ı Bahriye'nin nazımla yazılan ve denizcilikle ilgili tüm bilgilerin toplandığı başlangıç bölümünde, genel açıklamalardan sonra Ege ve Akdeniz adaları tanıtılarak denizle ilgili gözlem ve deneyim önemi vurgulanır. Fırtına, rüzgâr çeşitleri, pusula ve haritanın tanımından sonra dünyayı kaplayan denizler ve karaların oranı belirtilir. Portekizliler'in denizcilikteki ilerlemeleri ve keşifleri, Çin Denizi, Hint Okyanusu, Akdeniz ve Ege Denizi'ndeki rüzgârlar, Basra Körfezi, Atlas Okyanusu ayrıntılı biçimde anlatılır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder